Michael Hansen Holm
19. april 2025

Født: 1776 i Aaker sogn på Bornholm
Død: Omk 1814 i engelsk tjeneste
Far: Hans Mogensen
Mor: Sidsele Michaelsdatter
Gift: 15 Jan 1802 i Aaker sogn
med Dorthea Olsdatter
Børn: 1803 Hans Michael Holm
1807 Peter Holm
1810 Rasmus Holm (†1812)

Nexø på Bornholm

Kildebakkestræde 2 i Nexø

Michael blev født i Aaker sogn på Bornholm, hvor hans far var udbygger på Højlyngen nord for Aakirkeby. Senere, da Michael var 8 år gammel, flyttede familien til Aakirkeby. Allerede som barn startede Michael med at arbejde som hyrdedreng. 11 år gammel var han hyrdedreng på Aspegård i Aaker sogn. Senere blev han tjenestekarl i Nexø hos købmand og skibsreder Herman Magnus Sonne.
I 1802 blev han og Dorthea gift i Aakirkeby og derefter tog Michael ud at sejle. Ved sit første barns dåb i 1803 nævnes han som skipper. Barnet blev døbt i Rønne, så familien må have boet der. Året efter flyttede de til Nexø, hvor de købte et hus i Kildebakkestræde (nuv. nr 2) for 250 slettedaler. Til købet måtte han dog låne de 149 slettedaler. Samme år fik Michael borgerskab som fisker og søfarende. Han må dog have tjent godt, for i 1810 havde han råd til at købe 3 skepper bygjord i Nexø Vang for 280 slettedaler.
Under krigen mod England 1807-14 tog Michael som så mange andre på kapertogt. I 1810 udrustede nexøskipperen Michael Sonne sammen med 9 andre båden Haabet til kaperbåd. Imellem disse 9 var Michael. D. 30. juli samme år blev båden dog opbragt ud for Bornholm af det engelske skib Swan: Hele besætning blev taget med til England, hvor de ankom sidst i september.
Alle mand blev sat i forvaring i den lille sydengelske havneby Chatham, der ligger ved Themsens munding. Her blev fangerne interneret på gamle udrangerede linjeskibe, som lå forankrede udenfor havnen. Forholdene på disse skibe var meget dårlige. Der var mange fanger på en lille plads og maden var ringe og mangelfuld, så sygdom opstod meget let mellem fangerne. Mange af de syge døde under fangenskabet.
En del af fangerne blev enten frivilligt eller under tvang overført til den engelske handelsflåde. Det var især til skibe, der sejlede på Østen. 20. januar året efter sin tilfangetagelse blev Michael overflyttet til skibet Princip Ametia, som tilhørte East Indiam Compagny. Om han frivilligt lod sig overføre, eller det var under tvang, er ikke klart.
Michael kom ikke hjem sammen med de øvrige fanger, da de blev løsladt i sommeren 1814 efter krigens slutning. Om han stadig var i den engelske handelsflåde, eller om han var død, vides ikke, men den 8. marts 1815 blev der holdt skifte efter ham, så han må være erklæret død på det tidspunkt. Om man har fået sikre efterretninger om hans død, eller det kun er formodninger, vides ikke.