Poul Christian Lou
22. september 2022

Født: 1 Okt 1822 i Rønne på Bornholm
Død: 16 Sep 1879 i København
Far: Thønes Lou
Mor: Christiane Sophie Torpegaard
Børn: Udenfor ægteskab med
Elsebeth Andersdatter
13 Apr 1844    Pouline Cathrine Marie Lou
Gift: 15 Dec 1848 i Rønne på Bornholm
med Engeline Emilie Engelstädt
Børn: 17 Maj 1849 Engeline Christiane Charlotte Lou
Omk 1853      Andres Christian Emilius Louw
17 Jun 1856   Christian Elinius Louw
Gift: 5 Jul 1863 i Helligånds kirke i København
med Christiane Rønn
Børn: 23 Apr 1865 Christine Sophie Eline Louw
14 Jul 1868 Lovise Christine Louw
03 Maj 1873 Christine Ninine Louw
Christiane Rehns børn som Poul Christian adopterede i 1874
18 Feb 1860 Laura Christine Rønn
omk 1861 Christian Johannes ?

Poul Chr. Lou
Nysø herregård

Poul Christian blev født i Rønne på Bornholm i 1822. Hans far var udlært tømrer og på det tidspunkt skibstømrer. Hvor de boede ved jeg ikke, men 2 år senere købte de en mindre hus, som lå i Larsegade nr. 6. Her levede Poul Christian de første 7 år og derefter i Vimmelskaftet 14, som var hans besteforældres hus, som de havde solgt til hans forældre.
Efterr konfirmationen kom han i lære hos urmager Hans P. Ipsen i Lille Madsegade i Rønne. I begyndelsen af 1840 mødte han Elisabeth Andersdatter, der var tjenestepige hos en anden urmager, Ole Kofoed, som boede i Kirkestræde 27 tæt ved, hvor Pouls forældre boede. I 1843 blev hun gravid og fødte i april året efter en datter, Pouline Caroline Marie. De blev dog ikke gift, måske fordi hun var datter af en ugift mor og ikke noget godt parti for Poul eller også fordi Poul i juli 1843 var rejst til København som svend. Her blev ansat som hos urmager Anders Funch i Pilestræde.
I 1848 var Poul Christian tilbage i Rønne, hvor han lejede sig ind hos urmager Peder Bidstrup i Østergade. 14 juli samme år averterede han i Bornholms Avis med, at han reparerede alle slags ure samt musik- og spilledåser. Samme år giftede han sig i Rønne med Engeline Emilie Engelsted. Hun var født i København og rejst til Bornholm. Om de kendte hinanden fra Poul Christians ophold i København, ved jeg ikke. Familien lejede nu et andet hus i Østergade, hvor hun fødte deres første barn fem måneder efter brylluppet.
Det ser ikke ud til, at det gik så godt med kun reparation af ure og spilledåser, for allerede tre år senere rejste familien igen til København, hvor Poul igen blev svend og senere førstesvend hos Anders Funch, der nu var flyttet til Holmens Kanal nr. 6. Poul Christian og Engeline Emilie lejede sig ind Studiestræde 96. I 1855 er de flyttet til Didrich Bartskærsgang og nogle år efter til Nørrebrogade 30 i baghuset.
I slutningen af 1850'erbe blev Engeline Emilie og Poul Christian separerede og senere skiltt. I 1859 blev Engeline Emilie dømt til et år i forbedringshuset på Christianshavn. Hvad hun blev dømt for, har jeg (endnu) ikke fundet ud af. Deres tre børn blev boende hos Poul Christian.
I 1863 giftede Poul Christian sig med Christiane Rønn, der var født i Sverige. Hun var i 1860 tjenestepige hos Poul Christian. Hun havde to børn med ind i ægteskabet. De boede nu i Lille Regnegade 10.
Efter Funchs død i 1864 overtog Poul hans urmagerværksted. Samme år tog han borgerskab som urmagermester. Hos Funch havde Poul Christian lært at lave tårnure og det var indenfor dette område, han herefter arbejdede. Han lavede tårnure til både kirker og herregårde på Sjælland og måske også på Fyn og i Jylland. I det mindste indrykkede han annoncer i jydske aviser. Her skriver han, at han er præmiebelønnet både i København og London. I 1866 havde han også et urværk med i industriudstillingen i Stockholm. Nogle år efter overtagelse af værkstedet, flyttede til Holmens Kanal 6. I 1868/69 opgav han adressen i Holmens Kanal og flyttede til Tordenskjoldsgade 13. Og igen ca 5 år senere til Peder Skramsgade 10 i kælderen med bolig ovenover. Disse mange flytninger kunne se ud til, at Poul Christian ikke har kunnet få det til at løbe rundt. En af grundene til dette kunne vlære, som der står i dødsattesten, at dødsårsagen var alkoholisme, at han måske brugte for mange penge på værtshusene.
I 1874 adopterede Poul Christian disse to børn. Poul Christian var meget stolt af sine tårnure. I de ure han selv fremstillede sørgede han altid at få indmejslet sit navn et eller andet sted. Hvis det var en reparation, skrev han tit sit navn på vægen i urkassen. Poul Christian blev begravet på Assistens Kirkegård i København.

Grevinge Kirke

Bernstorffs palæ

Nykøbing Sj. Kirke

Orebygård

Sct.Pouls kirke

Slangerup kirke

Annoncer

Kort før sin død i 1998 skrev tidligere museumsinspektør Hans Stiesdal en artikkel om uret i Roskildes rådhustårn. (Læs her). Artiklen blev udgivet i "Fra Amt og By" Historisk bidrag i anledning af Ernst Verwolhlts 75 års dag. 1. oktober 1998.